Mennyire károsak a kőolajszármazékok?

Biztosan olvastad már bizonyos termékeken, honlapokon, hogy “kőolajszármazék mentes”. Ez nagyon csábítóan hangzik, aminek ugyanis ilyen gonosz neve van, biztosan káros is az egészségre. De vajon tudjuk-e, hogy valójában mennyire károsak a kőolajszármazékok?

A leggyakrabban a kozmetikumokban az alábbi néven találkozhatsz kőolajszármazékokkal: Petrolatum (vagy más néven vazelin), Paraffinum Liquidum, Mineral Oil. Ezek az ásványi olajak valóban olyan szénhidrogén keverékek, amelyeket kőolajból nyernek ki.

Tények és tévhitek

Amit a laikus félelemkeltésen kívül fel lehet róni ezeknek az ásványi olajoknak, hogy igen jelentős okkluzív hatásuk van. Ezt hétköznapi kifejezésekkel úgy szokták jellemezni, hogy “póruseltömítő hatása van” és “nem hagyja lélegezni a bőrt”. Igaz ami igaz: gyakorlatilag egyáltalán nem szívódnak be, megmarad a bőr felszínén. Meglehetősen zsíros érzést, fénylő réteget hagynak a bőrön.

Viszont hadd említsem meg az ásványi olajoknak néhány pozitív tulajdonságát is. Nem komedogén, ami azt jelenti, hogy nem járul közvetlenül hozzá a mitesszerek, aknék kialakulásához. Gyulladáscsökkentő, regeneráló, hidratáló hatású, amit gyakorlatilag éppen az elzáró hatásnak köszönhetünk. Képez ugyanis egy vízzáró réteget a bőrön, így megakadályozza a víz kipárolgását, a gyulladt bőr pedig a lipidgazdag, zsíros réteg alatt zavartalanul regenerálódhat. Mindemellett a legpozitívabb tulajdonsága, hogy a legkevésbé irritáló, legbiztonságosabb és teljesen bőrsemleges hidratáló.

Gyakorlati tudnivalók

Az ásványi olajak leggyakrabban patikai krémek alapanyagai. A közvélemény ellenére nem csak azért alkalmazzák, mert olcsó, hanem mert egyáltalán nem irritál. Nagyon jó hordozója sokféle vegyületnek, így ideális alapkrém. Az okkluzív hatás miatt viszont alapkrémként zsíros-vegyes bőrűeknek egyáltalán nem ajánlanám, mert nehéz, zsíros. Viszont akinek nem lipidhiányos a bőre, a növényi olajok sem a legjobbak, mert bár jobban beszívódnak, ugyanúgy feleslegesen olajos marad a bőr. Nyári krém-alapanyagnak sem tökéletes, mert eléggé korlátozzák az izzadást és jó zsíros érzetet hagynak a bőrön…

Amire viszont egyértelműen tökéletes választás az a száraz, irritált, berepedezett bőr. Ekcémára, atópiás dermatitisre kiváló. Remekül puhít, véd, a bőr nyugodtan tud regenerálódni anélkül, hogy víztartalmát párolgással elveszítené. Szintén nagyon szuper baba popsikrémbe. A bababőrnek ugyanis nem hidratálásra, hanem vízzáró védelemre van szüksége, természetesen hipoallergén formában.

Aknés bőrre?

Rengeteg olyan krém is van, amit aknés bőr ápolására ajánlanak, mégis vannak benne ásványi olajak. Ezek között találsz akár pattanás kezelő krémet is, mint például az akneroxid. Ne ess pánikba, pont az a lényeg, hogy hipoallergén, nem komedogén összetevők mellé kerülnek a pattanástalanító anyagok. Mivel nem az egész arcodra kened, csak a problémás területekre, és arra sem állandóan, nyugodtan tud mellette lélegezni a bőröd. A lényeg, hogy a krémezést mindig a megfelelő tisztítási eljárással váltogasd. A pattanásaidra meg amúgy sem javasolt gyakorlatilag semmilyen növényi olaj, mivel amellett hogy ugyanúgy okkluzívak, mint az ásványi társaik, még irritációt is okozhatnak arra érzékenyeknél.

Alternatívák

Ha azonban még mindig nem tartod túl vonzónak, hogy a krémeid vagy babaápolási termékeid kőolajszármazékokat tartalmazzanak, javaslok pár természetesebb alternatívát. Az egyik a lanolin, más néven gyapjúzsír, ami egy állati eredetű zsír, és szerkezete hasonlít az emberi faggyúhoz. Szintén nem irritál, és bőrvédő, regeneráló hatású. A másik természetazonos alternatíva a glicerin, ami állati és növényi zsírokban is megtalálható. Puhító, hidratáló anyag.

Sokszor olvasom, egyesek szerint csak azt szabadna a bőrünkre kenni, amit meg is ennénk…

Jó hír: az orvosi tisztaságú ásványi olajakat akár meg is lehet enni!

A gyógyászatban hashajtóként alkalmazható, vízmegkötő és síkosító tulajdonságai miatt. Tehát felesleges félnünk attól, hogy felszívódik, vagy valamilyen káros hatással van a szervezetünkre, elég ha tudjuk, hol és mikor alkalmazzuk helyesen!

Összefoglalva

Az ásványi olajok egyáltalán nem károsak, csak tudd hogy mire kell őket használni!

Természetes társaikkal együtt az alábbi esetekben használd nyugodtan:
  • kézkrém, lábkrém: puhít és segíti a regenerációt
  • ekcémás, gyulladt bőrre testápolókban, arckrémekben
  • babaápolásban: véd a felázástól és nem irritál
  • száraz, lipidhiányos, feszülő bőrre: nagyon jó lehet például egy nyári leégés után regeneráló éjszakai krémnek, száraz bőrön.
Inkább kerüld a használatát:
  • ha vegyes, vagy zsíros bőröd van. Vannak sokkal jobb, nem okkluzív, vizes alapú hidratálók és gélek.
  • nyáron melegben, illetve sport előtt, mert hátráltatja az izzadást, és érzetnek sem kellemes…

 

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő