Szilikon tartalmú krém – használd okosan!

A minap megdöbbenve olvastam egy 2008-as bejegyzést a cipőkrémekről, és arról hogy milyen összetevőket  tartalmaznak nagy mennyiségben: szilikont! A szilikon tartalom miatt hamar fényes lesz a lábbeli, azonban napjainkra már ezen a szakterületen is rájöttek, hogy a bőr cipő anyaga mennyire hasonlít az emberi bőrre. A cipő is hosszú távon kiszárad, berepedezik, ezért inkább a méhviasz tartalmú cipőkrémeket ajánlják… Hát itt elgondolkodtam azon, hogy vajon ha a cipőbizniszben is rájöttek már hogy milyen alapanyagokat kell levenni a palettáról, vajon miért tartalmaz a legtöbb otthoni krémem mégis szilikont?

Lássuk mi is ez a bűvös anyag!

A szilikonok szilícium alapú szintetikus polimerek, amiket a kozmetikai ipar előszeretettel alkalmaz krémek, alapozók, vagy hajápolási termékek összetevőjeként.

A leggyakoribb vegyületek amelyekkel találkozhatunk a dimethicone, cyclomethicone, cyclohexasiloxane.

A kozmetikai termékekbe azért kerülnek bele, mert könnyen kenhető, lágy anyag. Enyhén csúszós, selymes érzetet hagy maga után a bőrön, de nem fénylő, zsíros hatásút. Mivel nagy megkötő képességű makromolekuláról van szó, jó hordozóanyaga az egyes aktív hatóanyagoknak: a szilikon ott marad a bőr felszínén, a hatóanyagok pedig beszívódnak. Hipoallergén tulajdonságai miatt gyulladt, allergiás bőrre sok más összetevővel szemben biztonsággal alkalmazható, egyes tanulmányok szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Régóta vita folyik arról, hogy eltömíti-e a szilikon a pórusokat, azonban erre egyértelmű választ a tanulmányok alapján nem találtam. Az mindenesetre biztos, hogy kevésbé rendelkezik komedogén, póruseltömítő hatással mint a kőolaj-származékok vagy egyes természetes alapú olajak.

Pro-k és kontrák

Bár rengeteg vita folyik arról hogy vajon kerülendők-e a kozmetikumokban a szilikonok. Nyilván azért tartalmazza még mindig a legtöbb kozmetikum, mert pozitív tulajdonságokkal (is) rendelkezik. Csúszós állaguk miatt például segítik a krémek kenhetőségét. Az alapozók sokkal egyenletesebben terülnek, hajápoló termékekben használva pedig a haj könnyebben fésülhetővé válik.

Molekulaszerkezetéből kifolyólag nem szívódik be a bőrbe, hanem megmarad a felszínen, viszont segít az aktív hatóanyagokat bejuttatni. Mivel simító-puhító (úgynevezett emolliens) hatással rendelkezik, átmenetileg kitölti az apró ráncokat, szarkalábakat, a tág pórusú bőrt egyenletesebbé teszi.

Hátrányaként elmondható, hogy pont ezek miatt a tulajdonságok miatt megtévesztő lehet a szilikontartalmú krémek hatása. Használat után rögtön azt fogod látni, hogy elsimultak a ráncaid, egyenletesebb textúrájú a bőröd, holott ez egy átverés, és csak pár óráig marad olyan.

Éppen ezért mindig fenntartásokkal kell kezelni, ha például egy drága luxus-krém első 5 alapanyagában benne van a dimethicone! Valószínű, hogy inkább az optikai hatást használják marketing célra, mintsem az igazi hatóanyagok hosszú távú tulajdonságait.

Sok helyen olvashatjuk, hogy mivel a szilikonok higroszkópikus, azaz vízmegkötő tulajdonsággal rendelkező molekulák, hidratálják is a bőrt… Ez egyrészt igaz, ugyanis valóban megkötik a légkör páratartalmát, azonban a bőrrel érintkezve a dermisből is elvonják a nedvességet. Így bár rövid távon sejtduzzasztó és felületi simító hatásúak, hosszú távon inkább dehidratálnak és öregítik a bőrt. Próbaképpen: miután egy szilikonos krémet felkentünk 1-2 órára, majd letöröltük arclemosóval, utána a bőrünk még szárazabb és petyhüdtebb lesz, mint előtte volt.

Használd okosan a szilikon tartalmú krémeket!

Én személy szerint nem szeretem a szilikon alapú krémek állagát, és azt a selymes-csúszós érzést sem, amit a bőrömön hagy. Személyes tapasztalatom pedig a hidratáló-dehidratáló hatásáról az, hogy áztathatom is benne a kezemet, arcomat, másnapra ugyanolyan száraz lesz…

Nem mély-hidratáló, hanem felületi és átmeneti szerkezetjavító. Aki tehát teljes körű hatásra vágyik, inkább használjon szilikon-mentes, olaj bázisú krémeket arcra, testre, kézre.

Nem mondom, ha jól kell kinéznem és éppen kijött a homlokomon ez-az, én is gond nélkül rákenem a szilikonos alapozót, lesz ami lesz. De igyekszem minél kevesebbet használni, ugyanis az alapozók éppen ezek miatt az anyagok miatt hosszú távon inkább rontják a bőrszerkezetet.

Éjszakai krémnek, testápolónak és száraz bőrre egyáltalán nem ajánlanám, hogy szilikont tartalmazó krémet kenj magadra. Ha azonban gyulladt, vagy zsírosabb a bőröd, és nappalra mégis szeretnél egy könnyű krémet, alapozót feltenni, kénytelen vagy eltekinteni a hosszú távú hatásaitól… Pillanatnyi eredményt biztosan fogsz tudni elérni vele!

 

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő