Az egészséges bőrtípusok

A bőrnek négy típusát különböztetjük meg: normál, száraz, zsíros és vegyes (kombinált) bőrtípust. Az egészséges bőrtípusok alapvetően nem “problémákat“, hanem genetikailag meghatározott tulajdonságokat jelölnek.

Normál bőr

Nem szeretem a “normál” kifejezést, ugyanis egyéne és társadalma válogatja, mikor mit tekintünk normálisnak. Bőrgyógyászatilag úgy gondolom, normál bőr nem létezik… Mindenkinek vannak ugyanis minimális problémásabb időszakai vagy bőrterületei, amikor bizonyos szempontból valamelyik másik kategóriába csap át. Definíció szerint a “normál” bőr jól kiegyensúlyozott, nem túl zsíros és nem is túl száraz. Jellemzőek a finom pórusok, megfelelő vérkeringés. Selymes, puha és lágy felszín, friss, enyhén rózsaszínű, pattanás mentes, valamint nem hajlamos az érzékenységre. Ugye milyen mesébe illően hangzik?

Száraz bőr

A “száraz” jelzőt olyan bőr jellemzésére használjuk, amely kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. A csökkent faggyútermelés következtében lipidhiány lép fel, amely ahhoz kellene, hogy a nedvesség a bőrben maradjon és védőpajzsként szolgáljon a külső behatásokkal szemben. Így tehát semmi nem gátolja, hogy a bőrben vízhiány is kialakuljon, valamint zavart lesz a védőréteg funkciója is. A száraz bőr oka lehet olyan természetes hidratáló faktorok hiánya, mint az urea, aminosavak vagy tejsav, amelyek segítik a vízmegkötést a bőrben. Az egészséges védőfunkciót biztosító zsírsavak, koleszterol és ceramidok hiánya pedig ördögi kört alakít ki.

Az enyhén száraz bőr feszül, érdes és repedezett, valamint rugalmassága is gyengébb. Súlyosabb esetben hámlás, viszketés és érdes foltok is megjelenhetnek. Ilyenkor a bőr fogékonyabbá válhat az irritációra, könnyebben kipirosodik és a fertőzések kockázata is megnő. Mivel minden bőrtípus szárazabbá válik az idők során, jellemzők a korábban kialakuló és mélyebb ráncok.

Mindenképpen javasolt lipidgazdag, olajos összetevőket tartalmazó hidratáló krém napi használata! Érzékenység esetén keress hipoallergén termékeket!

Zsíros bőr

A „zsíros” szó az olyan bőrtípusra vonatkozik, amelynek fokozott a faggyútermelése. Ezt az állapotot seborrheának nevezzük. A zsíros bőr hajlamos a komedók képzésére (mitsszerek, pattanások), valamint az akné különböző formáira. Ezek nem csak az arcon, hanem gyakran a nyakon, vállakon, háton és mellkason is előjöhetnek. Számos tényező okozhatja ezt az állapotot: genetika, hormonális változások (mint amilyen a pubertás kor), stressz,  valamint komedogén és irritációt okozó kozmetikumok használata. A zsíros bőr fényes, és jól láthatók a pórusok, mitesszerekkel, pattanásokkal tarkított.

Ha zsíros a bőröd, a legfontosabb a rendszeres és megfelelő tisztítás! Erre a natúr szappanok a legalkalmasabbak. Ha teheted, ne használj sűrű alapozókat, illetve figyelj oda és kerüld a komedogén összetevőket!

Vegyes típusú bőr

A vegyes bőr – ahogyan azt az elnevezés is mutatja – a bőrtípusok kombinációja, ugyanis ilyenkor a bőr más jellegű a T-zónában (homlok-orr-állvonal) és az orcákon. Az egyenetlen faggyútermelés miatt jellemző a zsírosabb T-zóna, tág pórusokkal, néhol pattanásokkal, és “normál” vagy inkább száraz orcák, akár hámlással, érdes foltokkal. Nem megfelelő ápolás során, vagy a kor előrehaladtával bármelyik korábbi bőrtípus átcsaphat vegyes bőrtípusba. Akár az évszakok változásával is előjöhet például egy szárazabb bőrön a zsírosabb T-zóna.

Ápolásakor fontos, hogy a kíméletes tisztítás után az orcákat külön kezeld, a T-zónádnak ugyanis lehet, hogy nincs szüksége lipidekre, az orcáknak, szemkörnyéknek viszont van! Válassz könnyedebb, vizes bázisú krémet!

 

Bőrünk állapotát azonban nagyban befolyásolják a különböző belső és külső tényezők is. Meghatározó külső tényezők a klíma, az évszakok változása, a környezetszennyezés, esetleges gyógyszeres kezelés, valamint stressz. Belső tényezőként szerepelhetnek öröklött tényezők, melyek befolyásolják a faggyútermelést, valamint fontos szerepet kapnak a verejtékezés és a bőr által termelt természetes hidratáló faktorok és a bőrápolási termékek. A bőr állapota sokat változhat életünk során is, tinédzserkorukban zsíros bőrtípussal rendelkezők a pubertás kor után azt tapasztalhatják, hogy bőrük “normálissá” válik, a “normál” bőrűek pedig idővel egyre szárazabbnak érezhetik.

Ha nem tudod pontosan, milyen típusú a bőröd, töltsd ki ingyenes tesztünket!

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő