Pirosas, viszkető, hámló foltok? Lehet, hogy bőrgomba?

Mik ezek a kis pirosas, viszkető, hámló foltok?

Nagyon sokszor találkozhatunk ezzel a kérdéssel, akár szülőként, gyermekünkön, vagy saját magunkon. Sokféle betegség, pikkelysömör, atópiás dermatitis is állhat a háttérben, azonban amire elsőként gyanakodhatunk: bőrgomba. A bőr gombás megbetegedései a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartoznak, számuk világszerte növekszik. A felmérések szerint minden második ember átesik élete során legalább egyszer valamilyen gombás fertőzésen. Leggyakrabban kisgyermekeken, valamint háziállatot tartó családokban fordul elő.

A fertőzés terjedhet, a kórképek általában ritkán gyógyulnak maguktól.

Mik a veszélyeztető tényezők?

A szervezet legnagyobb szerve, a bőr, elválaszt a külvilágtól, és egyben kapcsolatot is tart vele. Amennyiben intakt, sérülésmentes, úgy az ép hám struktúrája és a bőr zsírsavai fontos védelmi vonalként működnek. Gombás fertőzésre tehát nem csak a zárt, nem szellőző, műszálas ruhák és cipők hajlamosítanak, hanem a bőr egyensúlyának megbomlása is!
Amennyiben sérül a bőrt megvédő zsírsav köpeny, fontos védő réteget veszítünk el. Éppen ezért nem csak a nedves, összefekvő bőrfelületek vannak kitéve a veszélynek, hanem a kifejezetten száraz, hámló részek is. Atópiás dermatitis, ekcéma, extrém száraz bőr esetén is jelentősen növekszik a fertőzésre való fogékonyság.
A felhám és a köröm sérülései is fokozzák a veszélyt, ugyanis a sérült bőrfelszín remek táptalaj a mikroorganizmusoknak. Beszakadt köröm, vakarózás nyomai nagyon könnyen elfertőződhetnek.

A bőrgomba leginkább pubertás kor előtti kisgyermekek betegsége. Általában kisállatok, macskák, kutyák, egyéb házi kedvencek terjesztik.

Hogyan előzhető meg a betegség?

  • Viseljünk jól szellőző, pamut ruhákat, cipőket.
  • Állítsuk helyre a bőr zsírsav köpenyét! A száraz, gyulladt, ekcémás bőrterületeket érdemes rendszeresen zsírozni.
  • Ami viszket, ne vakarjuk! Érdemes antihisztamin tartalmú kenőccsel mérsékelni a viszketést (pl. Fenistil). Nagyobb területek, bogárcsípések esetén Cetirizin Hexal 10 mg szedése, gyermekek esetén cseppek alkalmazása.
  • Ne hagyjuk, hogy a gyermek idegen állatokat dögönyözzön!

Ha már megvan a “baj”: mikor gondoljak gombás bőrfertőzésre?

Típusosan enyhén vöröses, picit akár kiemelkedő foltok jelennek meg, amelyek lisztszerűen hámlanak, viszketnek. Többnyire körülírt elváltozásokról van szó, amelyeknek a széle felhányt, akár apró hólyagok is szegélyezhetik. Amennyiben a hajas fejbőrön van, a hajszálak többnyire letöredeznek. Jellegzetes lehet az úgynevezett “kokárda forma“, amikor a folt közepe spontán gyógyulni kezd, de a szélén apró hámló hólyagos koszorú övezi.

Hogyan kezeljem?

Amennyiben felmerül a gyanú, forduljunk mindenképpen orvoshoz. Mivel számos vény nélkül kapható gombaellenes kenőcs kapható, próbálkozhatunk ezekkel is. Nagyon egyszerű a képlet, ha hatásos, gomba volt, ha nem, akkor nem 🙂

A leggyakrabban alkalmazott készítmények a Canesten kenőcs, Lamisil, Exoderil krém.
Könnyű azonban félrekezelni is. A szteroidos, gyulladáscsökkentő krémek ugyanis általában mérsékelik a gyulladást, így átmeneti javulást okoznak, de a fertőzést nem szüntetik meg, sőt, hosszú távon súlyosbítják is! Ezért atópiás dermatitisben szenvedő pácienseknél, akik régebb óta használnak időnként szteroidos krémeket, nem gyógyuló esetben érdemes gombás fertőzésre is gondolni. Ilyenkor ugyanis a tünetek fellángolását a szteroid valóban csökkenti, de a végleges megoldást nem okoz.

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő