Mi az atópiás dermatitis és hogyan kezeljük?

Mi az az atópia?

Az atópia az allergiára való genetikai hajlam, családi örökségnek is nevezik. Tehát nem betegség!
Ha valaki atópiás hajlammal rendelkezik, a bőre nagyon könnyen irritálódik. Gyakorlatilag bármitől.

Leggyakrabban élelmiszerek, tejtermékek, hétköznapi allergének, mosószerek, műanyagok, szélsőséges időjárási viszonyok említhetők oki tényezőként.

Miben különbözik az atópiás dermatitis?

Az atópiás dermatitis az irritáció talaján kialakult gyulladásos bőrbetegség.

Ez egy nem fertőző, krónikus betegség, melynek jellemzője, hogy a bőr állandóan száraz, viszket, vöröses, és apró korpázó hámlás jelenik meg.

Az atópiás dermatitis bármely életkorban jelentkezhet, általában száraz, pikkelyes foltok formájában nyilvánul meg a fejbőrön, a homlokon, a szemkörnyéken és a fülek mögött. Az orcákon való megjelenése szintén nagyon gyakori, különösen csecsemők esetében. Felnőtt korban a tünetek általában mérséklődnek, a gyulladt foltok átvonulnak a törzsre, hajlatokra.

A tünetek egyénenként és évszakról évszakra, sőt akár napról napra is különbözőek lehetnek. Az érintettek két jól elkülönülő fázisról számolnak be: inaktív („köztes”) és aktív, akut fázisról („fellángolás”).

Az akut fellángolás fázisában az érintettek az enyhétől az intenzívig terjedő erősségű viszketésről számolnak be, és azt tapasztalják, hogy bőrük kipirosodott vagy akár mélyvörös, pikkelyesen hámlik, egyenetlen, duzzadt, fáj, sőt akár enyhén vérzik is.

A fellángolások közötti “köztes” időszakban a bőr száraz, irritábilis, és az érintett területen apró, gyógyult sebek láthatók.

A bőrirritáció által okozott kellemetlenségeken túl az atópiás dermatitis további fizikai és pszichológiai problémákhoz vezethet. Ide tartozik az alváshiány, a stressz és az önbizalom hiánya. Mindezek következtében a betegek gyakran korlátozzák mindennapi tevékenységüket: más ruhát vesznek fel, mást esznek, más sminket választanak és csak bizonyos tevékenységekben vesznek részt. Még akár a párkapcsolatok is kárát láthatják az atópiás dermatitisnek, amennyiben a beteg úgy érzi, hogy megjelenését a tünetek jelentősen rontják.

Kíváncsi vagy, hogyan kezeld, ha atópiás hajlamod vagy dermatitised van?

Mivel allergiás eredetű reakcióról van szó, kezelésében elengedhetetlen az oki terápia. Mindenképpen fel kell tárni, mik azok az időszakok, amikor a tünetek rosszabbodnak.

Figyeld meg például, milyen étel provokálhatja, vagy van-e valamilyen kontakt tényező, illetve súlyosbító faktor.

Szükséges a bőr gondos ápolása, ahol a legfontosabb szempont a kíméletesség. A bőrt kíméletesen, langyos vízzel és semleges mosakodóval érdemes tisztítani, közvetlenül tisztítás után pedig elengedhetetlen a hidratálás.

Használj bátran bőrnyugtató növényi összetevőket tartalmazó termékeket, jótékony gyulladáscsökkentő hatású például az aloe vera, a sárgabarackmag olaj és a jojobaolaj. Rendkívül jó és kíméletes hidratáló az argánolaj és a kókuszolaj.

Kerüld az olyan szintetikus adalékanyagokat, mint a szilikonok, parabének, mesterséges színezékek és tartósítószerek, mivel ezek szintén oki tényezőként szerepelhetnek a folyamatban!

Ha kérdés merülne fel benned, kérj bátran tanácsot szakértő orvostól!

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő