Periorális dermatitisz

Senkinek sem tökéletes a bőre… Sokat kell sminkelned és már mindent kipróbáltál, de mégsem tökéletes a bőröd? Ha főleg a szád, orrod környékén vannak piros, gyulladt, akár hólyagos “pattanások”, előfordulhat hogy Te is “perorális dermatitisz”-től szenvedsz!

Ennek a gyulladásos bőrbetegségnek a magyar fordítása elárulja, mi a betegség alapja, és leggyakoribb elhelyezkedése: száj körüli bőrgyulladás. Több szempontból is hasonlít a pattanásra és a rozáceára, azonban jellemző, hogy nem múlik el, ha pattanásként, ill. rozáceaként kezeljük.

Tünetek

A periorális dermatitisz leggyakrabban a száj körüli területen jelentkezik, de előfordulhat az orr-száj redőben, és az alsó szemhéjon is. Az elváltozás általában gyulladt, vöröses göböcskékből áll, felszíne akár finoman hámlik. Enyhe esetben csak az égő érzetű piros, megvastagodott bőrt látható, súlyos esetben viszont akár hólyagos is lehet! Általában nem viszket, inkább égő-feszülő érzést okoz.
A bőrgyulladás okai

Nem lehet egyértelműen megmondani, pontosan mi okozza. Vannak azonban olyan tényezők, amik bizonyítottan összefüggésbe hozhatók a periorális dermatitisz kialakulásával.
“Belső” okok
 • Mivel az esetek 90%-a nőket érint, feltételezhető, hogy a női hormonok szerepet játszanak a kialakulásában. Ezt támasztja alá az is, hogy a gyulladás általában a menstruáció előtt fokozódik. A háttérben álló hormonális mechanizmus feltételezhetően hasonló a pattanások kialakulásához: az androgén-hormonok túlsúlya fokozott kockázatot jelent.
 • Emésztési és felszívódási zavarok is szerepet játszhatnak a kialakulásában.
“Külső” okok
 • A statisztikák szerint a sok kozmetikumot használó nőknél gyakoribb a periorális dermatitisz. Egy részletes vizsgálat szerint az alapozó + hidratáló + éjszakai krémet használó nők esetében a kockázat tizenháromszoros!Hogy pontosan melyik kozmetikai összetevők a “főbűnösök”, egyéni eltérést mutat.
 • Sminkecsetek, sminkszivacsok használatával különböző baktériumokat, kórokozókat juttatunk a bőr felszínére, amik az alapozós-krémes táptalajban könnyen elfertőzik a bőrt.
 • A legegyértelműbb összefüggés a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú krémek és a periorális dermatitisz között van. A betegek nagy részében kideríthető, hogy korábban ilyen gyógyszertartalmú krémet használt.
 • Felmerült a fluoridok, fogkrémek szerepe a tünetek kiváltásában.
 • Előfordulhat, hogy allergiás reakció indítja be a folyamatot. Erre a mechanizmusra leginkább akkor gyanakodhatunk, ha fiúgyermeknél észleljük a tüneteket.

A periorális dermatitisz kezelése

Sajnos biztos hatású, végleges eredményt adó kezelés nem létezik. A legfontosabb a kiváltó tényezők kiiktatása, még akkor is, ha ezek nem egyértelműen igazoltak.

 

 • Csökkentsd minimálisra a kozmetikumhasználatot! Amit használsz, tartalmazzon minél kevesebb összetevőt! Elsőként a dekorkozmetikai termékektől kell sajnos megválnod…
 • Ne használj sminkecsetet, sminkszivacsot! Bármit is kensz a bőrödre, tedd tiszta kézzel, eldobható korongokkal!
 • Javasolt a fluorozott fogkrém kihagyása. Bár a legtöbb, üzletben kapható fogkrém tartalmaz fluoridot, a patikákban és a bioboltokban is kaphatóak fluoridmentes fogkrémek.
 • Szteroid tartalmú krémeket arcra csak végső esetben használj! A szteroidos krémek elhagyása azért nagyon nehéz, mert abbahagyása a tünetek fellángolásához vezet.
 • A feladat egy fenntartható bőrápolási rutin kialakítása, amivel egyensúlyban tartható a bőr állapota. Kezelésként TILOS szteroidos krémet használni rá!
 • Ha gyógyszeres kezelés szükséges, használhatók egyes antibiotikumok, retinoidok, vagy azelainsav. Fő cél egyrészt a nem-szteroidos gyulladáscsökkentés, valamint a fertőzés kiirtása!

  Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon, bátran kérj segítséget szakképzett bőrgyógyásztól. Tüneteid, kozmetikai termékeid részletes átbeszélése segíthet kideríteni, első sorban mit kell elhagynod…

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő