Mit tehetek a bőröm öregedése ellen?

Ma már tudjuk, melyek azok a külső és belső tényezők, amik hozzájárulnak az – akár korai – öregedéhez. Foglalkozz vele időben, hogy mik a teendők a bőr öregedése ellen!

Mérsékeld az oxidatív stresszt

A bőr kiszáradása valamint az oxidatív stressz mind olyan faktorok, amik a korai öregedéshez vezethetnek, ha nem teszünk ellene. A napsugárzás mindkét irányból támad: szárít, és rendkívüli oxidatív stresszben részesíti a bőrünket, amely folyamat a pigmentációért is felelős. Használj hidratáló és bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú napkrémet minden napozáskor! A hatások ugyanis évről évre összeadódnak, sem az állandó barnaság, sem pedig az időről időre történő leégés nem tesz jót.

Ha már megvan a baj, használj bőrnyugtató, regeneráló aloe vera, panthenol és koenzim-Q10 tartalmú hidratáló krémet!

Hidratálás

Talán megfigyelted már, hogy ha valaki ki van száradva, beesnek a szemei és nyúzott, fénytelen tekintettel néz ránk. Ugyanez történik kicsiben minden sejtünkkel: beesik a sejtmembrán, a sejtek zsugorodnak. Így a bőrünk nyúzott és fénytelen lesz, ráncaink elmélyülnek, arcunk megereszkedik. Napi 2,5-3 liter folyadék fogyasztásával állandó jelleggel feszes marad a sejtek membránja, így gömbölyded állapotban maradnak. A gömbölyded sejtekből felépülő szövet is teltebb, feszesebb lesz.

Legalább ilyen fontos a külső hidratálás, ugyanis bőrünk legfelső rétegei már nem mindig kapnak elég táplálékot a bőralja felől, ezért fontos hogy kívülről támogassuk és töltsük fel őket. Fontos hogy krémünk szilikon mentes legyen, a legjobb hidratáló növényi alapanyagok az aloe vera és a shea vaj.

Életmód, antioxidánsok

Közhelynek hangzik, sajnos igaz, hogy életmódunk és nagyban hozzájárul kinézetünkhöz. Figyelj oda, hogy mindig eleget, de ne túl sokat aludj! Felnőtteknél a kutatások szerint 6-7 óra a megfelelő mennyiség, persze lehetnek egyéni igényeid, de a lényeg, hogy ha te kipihentnek érzed magad, bőröd is kipihent lesz.

Táplálkozásodba fokozd a fehérjék mennyiségét, hogy mindig legyen elég a szervezetnek a regenerálódáshoz, és építsd be a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket. Általánosan elmondható, hogy minél sötétebb színű egy gyümölcs, annál több benne az antioxidáns. Fogyassz tehát lehetőség szerint vörös áfonyát, szedret, gránátalmát, sárgarépát, barackot, mandarint, vörös szőlőt. Ezek az alapanyagok arckrémben is támogatják bőrünk antioxidáns védelmét, megújító és pigment halványító hatással rendelkeznek. Így vitaminokból is eleget juttatunk a szervezetbe.

A C-vitamin és a magvakban, olajokban található E-vitamin belsőleg is hozzájárul az antioxidáns-védelemhez.

A dohányzásról leszokni sosem késő! Rengeteg oxidatív stresszt okoznak a dohányfüstben lévő összetevők, a káros anyagok felhalmozódnak a tüdőben, húgyhólyagban és a bőrben is. Mivel a dohányfüst blokkolja az elasztáz enzimet gátló alfa1-antitripszint, az elasztint bontó enzim szabadon garázdálkodik és több elasztint bont le, mint szükséges, így kialakul a  dohányosokra jellemző tüdőtágulat és a lógó, ráncos és dehidratált bőr.

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő