Egy bőrprobléma – százféle megoldás

Termékajánlóm következő fejezete egy különlegesen nehezen kezelhető bőrproblémára ad megoldás: a hiperérzékeny bőr.

Annak ellenére, hogy a hiperérzékeny bőr a test bármely területén megjelenhet, kétség kívül az arcon a legfeltűnőbb. Akkor alakul ki, amikor bőr veszít a természetes védő lipidrétegéből, így az irritáló anyagok behatolása egyszerűbbé válik. A tünetek súlyosbodásához hozzájárulnak az olyan külső tényezők, mint a napfény és néhány kozmetikai- és tisztítószer összetevői. A túlérzékeny és reaktív arcbőr kialakulása sokkal inkább jellemző a nőkre, valamint összefüggésbe hozható a helytelen kozmetikumhasználattal. Allergén termék használata után akár néhány órával jelentkezhetnek a bőrtünetek. Ezért kulcsfontosságú érzékeny bőr esetén olyan termékek alkalmazása, amelyek kevés és jól tolerálható összetevőből állnak.

Ehhez szívből tudom ajánlani az Olivia Natural termékeit, amik egytől egyig 100%-ig természetes alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak mesterséges konzerválószereket, vegyi anyagokat, kőolajszármazékokat, szintetikus színező- és illatanyagokat. Alapanyagaik mind élelmiszer minősítéssel rendelkeznek, és néhány esetben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból is származnak. Termékeiket  mindazoknak ajánlom, akik figyelni szeretnének testük-lelkük egészségére és szeretnék bőrüket olyan kozmetikumokkal ápolni, amelyek természetes és hatékony bőrápoló hatóanyagokkal vannak tele. 

Kíméletes tisztítás

Az arcbőrt számos dolog érzékenyítheti, amik egy helytelen bőrápolási rutin részei. A túl forró vízzel való túl gyakori mosakodás leviheti a bőrről a védelmet nyújtó lipidréteget, és még érzékenyebbé teheti a bőrt. Néhány arctisztító durva összetevőket tartalmaz, melyek károsítják a természetes védőréteget és a bőrt még hajlamosabbá teszik az irritációra. Ilyen összetevők például az alkoholok, amik szárítják és irritálhatják a bőrt, valamint a nagy szemcséjű lemosók, amik felsértik a felhámot, így behatolási kapukat hoznak létre.

Fontos, hogy ne mosakodj túl gyakran, és ne hámlassz! Ha hámlasztasz, kizárólag biológiai peelinget használj, ami növényi alapú enzimeket tartalmaz, és a legkíméletesebb hámlasztó megoldás. Most le az arcodat napi kétszer langyos vízzel és egy kis kíméletes natúr szappannal, amik tápláló olajokból készültek…

Hidratált és puha…

Az érzékeny arcbőr lehetséges tünetei: fakó arcbőr, finom hámlás, pirosság, kiütések, duzzanat. Súlyos esetben akár érdes, pikkelyes hámlás is jelentkezhet. Gyakran együtt járhat viszkető, égető, feszülő és érzettel. Ezek a tünetek mind a gyulladás jelei: a gyulladt bőr érzékeny, pirosas, a felszíne pedig berepedezik, vagyis lehámlik.

A gyulladást lehet csökkenteni különböző pakolásokkal és gyulladáscsökkentő balzsamokkal, amelyek amellett, hogy táplálják a bőrt, megelőzik a bőr kiszáradását és feltöredezését. Hidratálják és puhítják a bőrt, ami nem csak az érzékeny bőrűeknek fontos!

Természetesen

Az túlérzékeny bőrben általában kisebb a lipidek hatékonysága, megbomlik a bőr felszíni egyensúlya. Emiatt a szaruréteg még több vizet veszít, mely érzékenyebbé teszi a bőrt az irritáló anyagokra. Ez a folyamat az arcbőr esetében még hangsúlyosabb lehet, ugyanis itt a legkisebb a felhám vastagsága, valamint a leginkább ki van téve az UV sugárzásnak, szennyeződéseknek és egyéb kémiai anyagoknak. A lipidhiányos bőr  könnyen irritálódik különböző színező- és illatanyagoktól, alkoholoktól, valamint a sérült bőr hajlamosabb a felülfertőződésre.

Használj színező- és illatanyag mentes, természetes alapanyagú készítményeket, amik lehetőleg minél kevesebb összetevőből álljanak…

Töltődj fel!

A vékony, érzékeny és irritált bőrnél talán a leghangsúlyosabb feladat a lipidhiány pótlása, hiszen így megbontjuk az ördögi kört és helyreállhat a lipid-víz egyensúly. A lipideket pótolhatjuk hipoallergén szénhidrogén-származékokkal (paraffin, ásványi olaj), azonban ezek zsíros, fénylő bevonatot képeznek a bőrön, ami miatt kellemetlen a használatuk.  Természetesebb alternatíva a lanolin, más néven gyapjúzsír, az állati és növényi zsírokban is megtalálható glicerin, azonban ezek szintén nehezen szívódnak be és kellemetlen érzetet hagynak. A leginkább bőrbarát megoldás a hipoallergén növényi olajok használata, mivel ezek könnyebben beszívódnak, és a lipidpótló tulajdonságuk mellett számos egyéb aktív hatóanyaggal is rendelkeznek. Tartalmazhatnak gyulladáscsökkentő összetevőket, mint például a körömvirág és az orbáncfű olaj, vagy bőrfiatalító anyagokat, mint az argánolaj és a makadámia olaj.

Neked melyik a kedvenced?

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő