Érdekel, mi rejtőzik a felszín alatt?

A bőrünk, amely teljes testünket borítja, valójában a legnagyobb szervünk, és azáltal, hogy elválasztja a testet a külvilágtól, kapcsolatot is tart vele. Szerkezete és szabályozása éppen ezért bonyolult és nagyon finom folyamatok végeredménye.

Bőrünk szerkezete és szabályozása - A bőr szerkezetének ismerete elengedhetetlenBőrünk szerkezete

Három rétegből áll: a felhám feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása által. Az irha laza rostos kötőszövet, kollagén és rugalmas rostokból és kötőszöveti sejtekből áll, szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása. A bőralja kollagén rostos támasztó oszlopokból és főleg zsírsejtekből áll. Ennek fő feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása.

A bőr három rétegét egy erős kötőszöveti lemez kapcsolja össze az alatta levő izomréteggel, amely jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz. Ennek a kollagén rostos rétegnek hangsúlyos szerepe van a bőrrétegek feszességének szabályozásában.

Szabályozása

A kollagén egy olyan rostos kötőszövet, amely szinte minden szervben megtalálható, és lényeges szerepe van abban, hogy  a bőr és szövetek rugalmasak, feszesek legyenek.

A biológiai öregedés következtében a kollagén mennyisége évente 1%-al csökken, így a szövetek vizet veszítek, elvesztik feszességüket, csökken az ellenálló képességük.

Bőrünk szerkezete és szabályozása - A bőr szabályozásában fontos a hidratálás

A vízvesztés szorosan összefügg az egész szervezet víztartalmával. A külső hidratálás mellett tehát a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is hangsúlyos a hosszabb távú következmények megelőzésében.

A tartó szerepet ellátó kollagén rostozat mennyisége azonban már egy sokkal nehezebben szabályozható folyamat. Igazából a fő bűnös a regeneráció: kb. 20-25 éves korunk után ugyanis ez az a funkció, ami szépen lelassul. A bőr lassabban regenerálódik, tehát kevesebb kollagén és elasztin képződik a bőrünkben, a kevesebb kollagén pedig kevesebb vizet tud megkötni, tehát nem csak szilárdságát és rugalmasságát, hanem víztartalmát is veszíti.

Számos olyan orvosi és kozmetikai kezelés van, amik ezt a lépést célozzák: saját regenerációra ösztönzik a szervezeted. Így nem kerül be idegen anyag, tehát nem is megy ki a kezelés hatása sem. Teljesen természetes folyamatokról van tehát szó, amik hosszú távon javítanak a bőr állapotán, feszességén és vízmegkötő képességén. Ezekről bővebben az orvosi esztétika címszó alatt írok.

Te megfelelően hidratálod a bőröd? Mit teszel azért, hogy szöveteid feszesek maradjanak?

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő