A pigmentfoltok kialakulása orvosi szemmel

A bőr színét a hámréteg legalsó rétegében található pigment sejtek adják, amelyekben barna színű festékanyag, melanin található. Napsugárzás hatására a pigment sejtek osztódnak, melanin termelésük fokozódik, a bőr összességében sötétebbé válik.

A lebarnulásnak ezt a folyamatát a természet a napsugárzás káros ultraibolya sugarai ellen alakította ki, hogy így védje a bőr mélyebb rétegeit.

Természetes barnulás során a pigment sejtek egyenletes stimulációját összehangolt hormonális és enzimatikus folyamatok biztosítják. A pigmentfoltok kialakulása orvosi szemszögből gyakorlatilag az egyenetlen szabályozás következménye. Elégtelen vagy egyenetlen stimuláció következtében kialakulhatnak olyan pigmentációs zavarok, mint amilyenek a szeplők vagy a májfolt. Természetesen lehetnek már születésünktől fogva jelen lévő festékfoltjaink, mint az anyajegyek, vagy a nagyon világos bőrűeknél a szeplők.

Mik is azok a tényezők, amik kibillenthetik bőrünk festéksejtjeit egyensúlyi állapotukból?

Számos folyamat képes egyenetlenül stimulálni a termelést. Ilyen hatást érnek el a túlzott UV sugárzás, a hormonális rendszer felborulása, a bőr gyulladásos folyamatai, vagy akár csak egyszerűen a természetes öregedési folyamatok. Nézzük, mik lehetnek az okai annak az egy-két megjelenő kisebb-nagyobb foltnak, amik akár jelentős esztétikai problémát okozhatnak.

A festékfoltok leggyakoribb megjelenési formája az úgynevezett „öregségi folt”. Kialakulása hasonló a napfoltokéhoz, amiket a túlzott napsugárzást, esetleg leégés utáni gyulladás okoz. Szerepet tulajdonítanak a korral járó hormonális változásoknak is.

Elsősorban érett bőrön, a napfénynek leginkább kitett területeken jelentkezik, úgy mint az arc (orrhát, homlok), kézfej, dekoltázs. Fiatalabb korban leginkább szeplő formájában mutatkoznak meg a napsugárzás jelei, főleg világos, I-II-es típusú bőrön, ahol a napnak kitett területeken hol megszaporodnak, a bőrregenerációs készségtől függően pedig hol eltűnnek az apró pigmentációs hibák.

Hormonális egyenetlenségek (terhesség, menopauza) segítségével létrejöhetnek az úgynevezett májfoltok, amelyek a homlokon és az orcán jelennek meg leggyakrabban, és gyakran elhalványulnak, miután a hormonális egyensúly visszaáll – de nem mindig maradéktalanul.

Amellett, hogy önmagukban is megkeserítik az életünket, gyulladásos bőrbetegségek is hagyhatnak maguk után barnás foltokat a bőrünkön. Ilyenek például a pikkelysömör, övsömör, ekcéma, vagy akár az egyszerű pattanások, aknék is. Jelentős rizikófaktor lehet továbbá fizikai sérülések vagy égés helye.

Kezelés vagy megelőzés?

A pigment foltok kezelése és elhalványítása az egyik legnagyobb orvos-esztétikai kihívás. Halványításuk ugyanis igen nehézkes, és napozás hatására, vagy ha továbbra is fennáll a hormonális hatás, ismét előjöhetnek.

Legjobb, ha megelőzzük a foltok kialakulását, hiszen kezelésük elég nehézkes és bizonytalan: használjunk napvédő krémet, kerüljük a leégést, a túlzott szolárium-használatot.

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő