A pigmentfoltok orvosi kezelése

A pigment foltok kialakulásának számtalan oka lehet. Állhat valamilyen egészségügyi probléma a háttérben, ilyenkor a legfontosabb hogy ezt rendezzük. Ha valamilyen hormonális zavar okozza a hajlamot, forduljunk endokrinológushoz. Ha valamilyen nem-fertőzéses eredetű bőrbetegségünk van, kezeljük bőrgyógyászati tanácsoknak megfelelően, és a kezelés mellett megelőzésként használjunk antioxidáns tartalmú krémet.

Nem kell beletörődnünk ebbe az egészségügyi probléma által okozott kellemetlen állapotba, a lejjebb említett orvosi kezelési módszerek közül ugyanis van, amit ilyenkor is alkalmazhatunk.

Ilyen esetben azonban kifejezetten fontos a bőrgyógyászati tanácsadás és az orvosi kontroll.

Van, ami nem igényel kezelést

A bőr természetes érése során megjelenhetnek az ún.  „öregségi foltok” is, amelyek kezelést nem igényelnek, ám a legtöbb nőnek esztétikai problémát okoznak. Legjobb, ha megelőzzük a kialakulását, hiszen kezelésük elég nehézkes és bizonytalan: használjunk napvédő krémet, kerüljük a leégést, a túlzott szolárium-használatot. Nyáron akár a hétköznapokban is óvjuk arcunkat napvédő  arckrémmel vagy fényvédőt tartalmazó BB  krémmel. Ha azonban már kialakultak foltjaink, nehéz dolgunk van, a legtöbb eltüntetésre hivatott krém ugyanis igen keveset használ. Vannak azonban kombinált orvosi megoldások, amik kúraszerűen alkalmazva jelentősen javíthatnak bőrünk textúráján és szín-összetételén. A kezelések után azonban még fontosabbá válik a fokozott fényvédelem, mert az újra-kialakulás esélye még az eredetinél is nagyobb.

Pigmentfoltok orvosi kezelése

A leghatékonyabb orvosi pigment halványító módszerek a bőrfelület lecsiszolásán alapulnak. Mivel az éppen megvadult melanin-termelő sejtek az elszarusodó hám legalsó rétegében helyezkednek el, mindenképpen mélyreható beavatkozás kell ahhoz, hogy elérjük.

Erre alkalmas fizikai módszer a mikrodermabrázió, vagy a hidrodermabrázió, amelyek kémiai alternatívája az enzimes vagy savas hámlasztás.

Ilyenkor eltávolítjuk a bőr legfelső, elhalt rétegét, és a benne levő felesleges pigment-anyagok egy részét is. Így serkentjük a normál regenerációt is, valamint a megnyílt bőrszerkezet kiválóan alkalmassá válik különböző hatóanyagok bejuttatására. Itt elsősorban nem krémekre gondolok, mivel a mikro-sérülések mentén a lipid-bázisú, zsíros anyagoktól a bőr begyulladhat, elfertőződhetnek. Vannak azonban olyan vizes bázisú vagy liofilizált hatóanyag tartalmú készítmények, amelyek a lecsiszolt bőrfelületre való steril eloszlatásakor könnyen és kockázatmentesen beszívódnak. Ezek elsősorban magas antioxidáns tartalmú szérumok és kozmeceuticalok, amiket nem csupán kozmetikai szinten hatnak, hanem kifejezetten orvosi beavatkozásokhoz fejlesztettek ki a gyártók. Koncentrált hatóanyag tartalmukkal tovább támadják a még megmaradt pigment sejteket.

A hatóanyag bejuttatás a csiszolás helyett kombinálható még különböző orvosi mikro-tűs eljárásokkal is.

Ezek a kezelések amellett, hogy segítenek bejuttatni a megfelelő rétegbe a pigment-halványító antioxidánsokat, serkentik a regenerációt és bőr-rejuvenációs hatással bírnak. Választhatunk bőrcsiszolás és sérülés nélküli bejuttatást is, mint például az ultrahang, rádiófrekvencia vagy egyéb elektro-porációs eljárások.  Ezek kevésbé kellemetlen kezelések, azonban nyilván a hatás is kisebb fokú lesz.

 

Az ilyen jellegű intenzív és kombinált kezelések – mint feljebb írtam, minden kezelés alkalmával halványítják a foltokat és egyenletesebbé teszik a bőrszínt. Gyakori ismétlés szükséges, akár heti 2-3-szor, összesen kb. 10 alkalommal. Egy ilyen kúraszerű kezelés-csomag után már elég látványos textúra és színharmónia javulást érhetünk el, ám az utókezelés elengedhetetlen egy ilyen kúra után. Mindenképpen az év kevésbé napsütötte évszakaiban történjen a kezelés! Még így is, minden kezelés után erősen ajánlott magas faktorszámú fényvédő krém napi használata, amelyet kombinálhatunk valamilyen divatos kalappal. Kerüljük a direkt napsugárzást, szoláriumot, és fokozottan ügyeljünk bőrünk kíméletes hidratálására.

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő