A bőr öregedési folyamatai, regeneráció

Sajnos minden múlandó… Azt, hogy öregszünk, el kell fogadnunk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk és lelki békét nyerjünk. Ám a külső jeleivel nem kell feltétlenül együtt élnünk.

Coco Chanel szerint “Húsz évesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette, harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta, de ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.”

Mi is történik tehát a bőr érése során?

Igazából a fő bűnös a regeneráció: kb. 20-25 éves korunk után ugyanis ez az a funkció, ami szépen lelassul. A bőr lassabban regenerálódik, tehát kevesebb kollagén és elasztin képződik a bőrünkben.

A kevesebb kollagén kevesebb vizet tud megkötni, tehát a bőr nem csak szilárdságát és rugalmasságát, hanem víztartalmát is veszíti. Ennek a látható jelei hogy a bőrünk már nem tud mi tenni a gravitáció ellen: ahol vékonyabb a bőr, mint a szemkörnyék, ott redőt vet és ráncok alakulnak ki, ahol pedig vastagabb és zsírdúsabb, ott pedig egyszerűen megereszkedik.

A bőr öregedési folyamatai

Sajnos vannak öröklött, belső tényezői a folyamatnak

Az arcvonásainkat is meghatározó mimikai izmok például azáltal, hogy rengetegszer meghúzzák egy adott ponton a bőrt, mimikai ráncok kialakulásához vezetnek.

A természetes bőrszín és a bőrtípus is jelentős szereppel bír. A száraz és világos bőr (akár szeplőkkel tarkítva) hajlamosabb a dehidratációra és érzékenyebb a napkárosodásra, egy szóval könnyebben öregszik.

A külső tényezők, behatások, legfőbb fegyvere az oxidatív stressz

Idővel csökken a bőr antioxidáns-védelme, ráadásul a hatások évről évre összeadódnak. Ide tartozik a napsugárzás: az UV sugarak dehidratálják a bőrünket, fokozzák az egyenetlen pigmentáció kialakulásának veszélyét, és oxidatív stressznek teszik ki a bőrünket ami a korai öregedésért felelős.

A dehidratáció önmagában is hozzájárul a folyamathoz, ugyanis ha sejtjeink nem jutnak elég folyadékhoz, a kollagénrostok is kevesebb vizet tudnak megkötni. Ide tartozik a helyes bőrápolás is, hiszen bőrünket hidratálni nem csak belsőleg, hanem külsőleg is kell!

Bőrtípusodnak megfelelő hidratáló krém használatával jelentősen lassíthatod a természet munkáját!

És végül, de nem utolsó sorban igenis van szerepe az életmódodnak!

A fehérje és rostdús táplálkozás elősegíti bőröd regenerációját és antioxidáns védelmét. A megfelelő mennyiségű alvás (nem túl sok és nem túl kevés!) pedig szintén mérsékli a sejtekre rótt oxidatív stresszt. A dohányzás nem csak az oxidatív stressz és a dehidratáció útján fokozza extrém módon a bőrünk és minden sejtünk öregedését, hanem direkt szerkezetromboló is. Blokkolja az elasztáz enzimet gátló alfa1-antitripszint, ami azt jelenti hogy az elasztint bontó enzim szabadon garázdálkodik és több elasztint bont le, mint szükséges. Így alakul ki dohányosokban a tüdőtágulat is, és ezért olyan ráncos, lógó és dehidratált a régebb óta dohányzók bőre.

Még nem késő változtatni!

 

 

Szerző
Orvos, bőrgyógyászati tanácsadó, esztétikai szakértő